Bagaimana Membuat Ais Batu yang Jernih

Dengan sedikit teknik mudah, anda boleh mendapatkan ketulan ais yang jernih berlainan dari ais yang pernah anda hasilkan.

Cara-caranya:
1. Gunakan air dari penapis (filter).
2. Jerang air sehingga mendidih.
3. Biarkan ia sejuk.
4. Tuangkan ke dalam bekas ais
5. Bekukan dalam peti sejuk dan siap.


Tips
  • Air yang tidak ditapis juga boleh digunakan tetapi hasilnya tidak sejernih air yang ditapis.
  • Langkah 2 dan 3 boleh diulang untuk kejernihan maksima.

Mengapa ia menjadi jernih?
Air mempunyai kandungan udara di dalamnya. Apabila air disejukkan, udara yang terlarut membentuk gelembung udara yang kecil menjadikan ais kelihatan kabur.  Apabila air dijerang, udara berkembang dan menjadi buih yang naik ke permukaan. Ini menyebabkan kandungan udara dalam air berkurangan. Apabila air yang telah dijerang dibekukan ia menjadi ketulan ais yang jernih.

Panduan Bergambar



Sumber

{ 0 comments... read them below or add one }

Catat Ulasan

 
© Tips, Trick dan Panduan Hidup | All Rights Reserved
D.I.Y Themes ByBelajar SEO